Expeditie ontmoet Sastrugi en solar storm

Na de eerste 48 uur op het ijs, hebben ‘Tractor Girl’, Manon Ossevoort en de Antarctica2 team zich een web moeten banen over bevroren sneeuw golven (Sastrugi) en ondergingen ze gevolgen van een enorme zonnestorm die de communicatie ernstig belemmerd heeft.

De komende paar dagen beginnen ze aan het meest gevaarlijke deel van de reis als ze over het gletsjerspleet veld rijden, waar de hoogte ook dramatisch zal stijgen.

Dit spannende avontuur, brengt het team direct in aanraking met de beruchte Sastrugi – golven van compact ijs – zo hard dat ze geen voetafdruk op achter zullen laten. Dit vertraagde vooruitgang, maar ze hebben zich erdoorheen genavigeerd, en de tractor kon door harde sneeuw rijden. De reis ging door adembenemende landschap op een hoogte van 1688m.

In een boodschap vanaf het ijs rapporteerde het Antarctica2 team: “Het weer is geweldig, er is geen wind. Elke dag komen de bergen dichterbij, wolken trekken voorbij en ons humeur gaat met ze mee ”

Op zondag 23 November, hebben ze meer dan 90 kilometer in 10 uren gereden, onder zonnige omstandigheden en met een temperatuur van -16 graden C.

De tractor houdt zich goed in een omgeving die veeleisend is voor de chauffeur.

Maandag was een geplande tussenstop dag en het team verbleef rond het kamp. Echter, (en met typische Antarctische onvoorspelbaarheid) was er een enorme zonne-elektrische storm bij atmosferische niveau dat de communicatie zwaar trof. Zowel de satelliettelefoons als het  Iridium satelliet communicatiesysteem vielen uit.

Deze verhinderde de fotograven – Simon Foster en Sarah McNair-Landry – niet van het opzetten van een shoot, zij benutten het prachtige landschap optimaal. Ze hebben eveneens een camera drone opnames laten maken van het kamp.

Nadat de klusjes van de dag waren gedaan, heeft een deel van het team gekozen voor een vier uur durende wandeling door de gletsjer, hier hadden zij het geweldige uitzicht over de puntig Nunatak pieken. “We voelen ons allemaal zo bevoorrecht om hier te zijn,” was de boodschap terug naar Antarctica2 HQ in het Verenigd Koninkrijk, toen de communicatie blackout van de zonnestorm eindelijk opgeheven was.

Wanneer de zonnestormen het toelaten volgt er morgen weer een nieuwsupdate. Morgen zal het team een van de meest gevaarlijke delen van de reis voeren door de lastige gletsjerspleet veld.

This entry was posted in Blog and tagged on by .

Leave a Reply